Syntymä – erillisyyden harha
Saavuin siis vuonna 1981, toukokuun lopulla tähän maailmaan. Äitini mukaan synnyin kolmannella yrittämällä ja kolmenkymmenenkuuden kivuliaan synnytystunnin päätteeksi. Muistan äitini sanoneen, että hänestä tuntui kuin en olisi halunnut tulla tänne. Ja tämä todella pitää paikkansa. Paljon myöhemmin, juuri niihin aikoihin kun aloin tätä todella kirjoittaa kävin terapiassa, jossa muistelin menneitä. Olin juuri aloittanut opiskelemaan kolmatta ammattia tuoreena toisen lapsen äitinä. Opiskeluni syväluotaava olemus antoi potkua oman itseni tutkimiselle, jota olin harrastanut intensiivisesti aina viisitoistavuotiaasta saakka. Kävin pari kuukautta opiskelun ohessa terapiassa, jossa paneuduin nostamaan muistoja ja kokemuksia lapsuuden ajoilta. Noin kolmannella regressio kerralla, vaivuin kummalliseen halvaantuneeseen tilaan ja terapeuttini ihmetykseksi löysimme minut käymästä läpi seuraavanlaista muistoa.
Ruumiini tuntuu jäykistyvän. En voi liikkua. Tunnen valtavaa voimattomuuden tunnetta ja tuskaa kuin olisin alistumassa johonkin mitä en todellakaan haluaisi tehdä, mutta tiedän sen olevan välttämätöntä. Tunnistan olevani jumissa. En oikein voi liikkua, olen kuin ahdistettuna paineeseen, joka halvaannuttaa minut paikalleen. Olen jämähtäneenä yhteen asentoon. Ajattelen: Jaahah! Taas sitä mennään. Huokaisen vetäen syvään henkeä. Samalla tajuan, ettei rintakehäni liiku kuten hengittäessä. Selitän teraputille ettei minun kuulu hengittää, toisin sanoen tajuan, ettei minun edes tule vielä hengittää. Kaiken kaikkiaan muistikuvaani sävyttää epätoivo ja jonkinlainen epäonnistumisen tunne. Epäonnistumisen tunne siitä, että joudun vielä takaisin tänne jonnekin. Alistun ja tiedän, että minulla on vaikea taival edessäni ja tulen käsittelemään paljon asioita todella tiiviillä aikataululla. Kun tajuntani laajenee, ruumiini ulkopuolelle, tunnen myös ulkopuolella epätoivoa, surua ja tuskaa. Tämä aiheuttaa minulle vain lisää voimattomuuden tunnetta, koska tiedän, etten voi tehdä mitään muuttaakseni tilannetta. Regressiomuistossani ääneni on miehen, tiedän sen olevan edellisen ääneni. Koen lipuvani kauemmas kodistani, jonne minulla on kova kaipuu. Koen, että minut ikään kuin revitään, jonnekin minne en haluaisi mennä.

Palauduin aikaan juuri ennen syntymähetkeäni. Teraputtini ihmetys johtui siitä, että pääasiallisesti hänen asiakkaansa olivat palautuneet syntymäkokemukseensa, vasta pitkän terapiajakson jälkeen, ja niitäkin kertoja oli ollut hänen urallaan vain muutama.
Koen, että jo syntymäni oli kohdallani vaikea matka. Ymmärrän nyt, että jo silloin mukana ollut tunnetila oli jonkinlainen jästipäinen uskoni ettei minun enää kuulunut tulla tänne. Se oli luova tekstini teeman ja sävyttävä vahvasti koko ensimmäisen elämäni jakson, jonka aion jakaa tässä kanssanne.
Minut oli repäisty irti jostakin, mikä oli kotini ja minkä myöhemmin olisin tuleva muistamaan. Olin siis erillinen, pettyneen eksynyt ja se mitä jo saapuessani koin, oli vain vahvistuva seuraavan kahdenkymmenenkolmen vuoden ajan ja tällä matkalla olen edelleen.
Seuraavat tekstit kuvaavat matkaani pois itsestäni. Oman sisäisen ahdinkoni elämässä olemisen lisäksi, aloin sirpaloitua aina vain lisää myös ulkoisten tapahtumien ansiosta. Koen, että aina neljätoistavuotiaaksi saakka kuljin poispäin itsestäni ja tämä kulku oli vaivalloista. Vahvimpana on kuitenkin aina säilynyt jonkinlainen hiljainen usko siihen, että kaikki menee juuri niin kuin kuuluu – tosin joskus olen vaikuttanut ulkoisesti malttamattomalta ja saanut siitäkin kuulla useasti. Olin ajatellut tulleeni tänne vain käymään! Minulla oli luulo ettei visiittini tällä kertaa tarvitsisi kestää kauan, mutta toisin on käynyt. Täällä ollaan edelleen. Kun jossakin vaiheessa tajusin, etten ihan heti pääsisikään pois valtasi minut ahdinko; Olin jumissa pienessä ruumissani ja kokemuksesta tiesin, että kasvuni tulisi viemään kauan. Seuraava muisto on ajalta jolloin oli noin kaksivuotias, vaikka seuraavaksi kuvattu kokemus on hupaisa, se ei ollut hupaisa eikä ole edelleenkään.
Istun rattaissa ja olemme tulossa lähimarketista. Yhtäkkiä muistan, ettemme ostaneet makkaraa, josta kovasti pidin. Koetan selittää tätä äidille, jotta voisimme vielä korjata tapahtuneen virheen.
Koetan selittää äidille, että emme ostaneet T-makkaraa (Tukon lauantaimakkara). Äitini naurahtaa takaisin: ”Ei sellaista ole kuin tee makkara. Eikä myöskään sellaista kuin kahvi makkara”.
Tämä hetki painuu mieleeni, sillä juuri silloin muistan, että tie on pitkä ja etten vajavaisella kielelläni asiaa pystyisi äidilleni selventämäänkään ja äiti ilmiselvästi ei halua ymmärtää. Huomaan äidin olevan huvittunut jutuistani - ahdistaa. ”En minä ole huvittava, minä olen tosissani”, ajattelen ja tunnen luovuttavani.
Muistan pätkiä aina kaksivuotiaasta lähtien. Muistan paljon sellaista, jota voisin yhtä hyvin olla muistamatta. Muistan myös unia – kummallisia unia jo varhaislapsuudestakin. Olen aina nähnyt paljon unia ja toisinaan voin kommunikoida unien kanssa ja hallita niitä niin kuin tahdon.
Vahvin unen kaltaisena leijuva muisto on jokailtainen repeytyminen. Repeämistä tapahtui aina noin seitsemänvuotiaaksi saakka, jonka jälkeen se unohtui ja palautui mieleen vasta murrosiän loppupuolella. Repeäminen tapahtui juuri ennen vajoamista jonkinlaiseen tajuttomuuteen ja se tuntui kuin kahta tiivisti yhteen liimattua osaa olisi väkivalloin revitty irti toisistaan. Repeäminen kuului myös äänenä, josta tiesin aina, että nyt lähdetään. Toisinaan taas minun oli vaikea nukahtaa ja joskus jopa pelkäsin tätä repeämistä. Äitini tietysti antoi minun ymmärtää, että olin tuhma, kun en voinut käydä nätisti nukkumaan ja sainkin nopeasti otsaani yökyöpelin leiman.
Hätä keinot keksi ja harrastin niin sanottua oikean kanavan hakua. Kääntyilin sängyssäni kuin televisioantenni, joka etsii parempaa taajuutta. Löydettyäni kanavan, jonka ohjelmisto miellytti jäin katselemaan sitä ja vaivuin uneen. Unessa olikin kivaa. Olin milloin tanssimassa keskellä valkoisia hohtavia hahmoja, jotka sitten aamulla kuvailin äidille lumiukoiksi tai istumassa isän kanssa hyppyrimäen hyppyrin alla suojassa pommeilta keskellä sotaa. Äiti ei aamulla voinut kuin ihmetellä mistä kolmivuotias tyttö saattoi tietää mitä on sota, saati sitten mikä on pommi. Tämä vahva yhteys johonkin näkymättömissä olevaan on suonut monesti minulle huojennusta, kun turbulenssi on ollut kovimmillaan. Ja turbulenssia tosiaan oli tuloillaan.
.jpg)
Neljävuotiaana sain hartaudella odottamani pienen sisaruksen. Olin haltioissani siihen asti, kunnes huomasin äidin vaihtaessa vaippaa, ettei kyseessä ollutkaan sisko vaan veli. Olin huudahtanut ”Sillähän on munat! Äiti sinähän lupasit minulle pikkusiskon.” Annoin myöhemmin veljelleni nimeksi Kukka Natasha, sillä olin päättänyt, että se on hänen nimensä. Veljeni syntymä muutti kaiken. Isä suojeli niin kuin isä vain saattaa pienenpää pienokaistaan suojella. Minä olin pahan alku ja juuri ja olin päättänyt pitää kiinni siitä, että minun olisi kuulunut saada pikkusisko eikä -veli. Vauva oli kiltti; söi, nukkui ja tuhisi ja toimi muutenkin kaikin puolin kuin unelma. Tiesin, etten itse ollut vauvana samanlainen. Minä huusin ensimmäisen puoli vuotta. Oli sivuääntä sydämessä eikä suolistokaan toiminut niin, kuin olisi suonut ja muistin sen. Veljellä toimi kaikki ja minä tiesin senkin ja se pahensi oloani. Koin itseni epätäydelliseksi enkä voinut sietää sitä. Hän oli kaikkea sitä, mitä minä en jostain syystä kokenut olevani.
Sisälläni tunsin katkeruutta. Katkeruutta siitä etten saanut minulle luvattua pikkusiskoa sekä katkeruutta siitä että tämä ryökäleen vauva tuntui olevan vanhemmilleni mieluisampi kuin minä. Veljen tulo synnytti lisää vaikeuksia äidin ja isoäidin kanssa. Aloin potea jonkinlaista rakkaudettomuutta heidän taholtaan. Isoäitini, joka oli aina pitänyt minua hyvänä ja jonka läheisyyteen olin tottunut, alkoikin veljen syntymän jälkeen käyttäytyä kuin olisin vihollinen.
En voinut ymmärtää tätäkään. Kaiken kukkuraksi isoäiti muutti meille. Tuntui kuin perheeni olisi kääntänyt selkänsä minulle. Tein aina kaiken väärin tai sitten en ollenkaan ja olin taas ikävä tapaus. Koetin niin kovin olla heidän rakkautensa arvoinen ja pikkuhiljaa unohduin aina vain enemmän. Koin tulevani hylätyksi ja epäkelvoksi itsenäni. Näin kadotin itseni ja sen myötä rakkauden itseäni kohtaan. Muunnuin siksi, mitä minun sanottiin olevan ja uskoin sen. Veljeni sai tietysti tuntea kaiken tämän nahoissaan. Kultainen pikku olento, joka aina halusi parastani. Jos hänen piti valita jotain, hän siirsi aina vuoronsa minulle ja pisti minut kaikin puolin itsensä edelle. Minä taas olin ”minä tyyppi” ja sain sitten aina kuulla vertailua veljeeni, joka oli äidin mielestä niin paljon herttaisempi. Käydessäni viidettä vuotta tiesin olevani ahne, ilkeä ja tyhmä, joka yhä harvemmin osasi tehdä mitään hyvin tai oikein.
Murrosiässä olin useamman vuoden ajan paennut kauemmas vankan suojamuurin taakse ja vain siksi, että pystyisin suojautumaan ulkoisilta vaikutteilta, kuten äidiltä. Ainoana syynä tälle ulospäin suuntautuvalle torjunnalle ja sisäänpäin kääntymiselle oli, että voisin löytää itseni, oman minäni, ja sitä kautta oppia mitä minä olen ja mitä en. Tähän saakka olin pitänyt itseäni tyhmänä. Kun sitten pääsin rauhassa prosessoimaan itseäni, sain huomata ettei luuloni pitänytkään paikkaansa. Yhtä lailla vasta murrosiän loppuvaiheessa uskalsin alkaa muistella niitä vääryyksiä mitä annoin veljeni kokea. Siihen saakka kuitenkin hyljeksin veljeäni, samalla tavoin kuin koin itseni tulleeni hyljeksityksi hänen syntymänsä takia. Kesti monia vuosia ja otti monia anteeksipyytelyiden hetkiä ennen kuin aloin saada kontaktia veljeeni, joka oli vuosien saatossa liukunut kauas minusta. Ennen kaikkea vei kauan, että pystyin hyväksymään tapahtuneen osaksi elämääni ja antamaan itselleni anteeksi kaiken häntä kohtaan tekemäni vääryyden. Vasta tämän anteeksiannon myötä pystyin pääsemään irti tuskasta, joka riipaisi aina nähdessäni veljeni. Tämän ihmisen elämääni tulon myötä kävin läpi suurimman koetinkiveni irtipäästämisopintielläni; kuinka palata rakkauden tilaan kun sieltä on ensin repeytynyt irti. Onneksi tuska on poissa ja nyt sanon: ”Tämä on veljeni.”
Olen ylpeä ja onnellinen hänestä. Rakastan häntä.